Ponnahda digitalisaation edelläkävijäksi toimialakohtaisilla ohjelmistotuotteilla

.Mari Torkko

Projektipäällikkömme Mari Torkko pohtii, miten digitalisaation kelkkaan voi hypätä räätäliratkaisujen lisäksi myös ohjelmistotuotteiden avulla.

“Digitalisaatiosta on puhuttu jo hyvän tovin. Väitän kuitenkin, että monissa organisaatioissa päädytään edelleen turhan usein tilanteeseen, jossa sovellukset pyritään toteuttamaan olemassa olevien prosessien mukaisesti – mitä voisi kutsua pikemminkin digitoinniksi kuin digitalisaatioksi.”

Digitoitko vai digitalisoitko? 

“Jos haet hakukoneella määritelmää digitalisaatiolle, löydät varmasti mitä moninaisempia selityksiä sanalle. Lyhyesti kuvattuna tekeminen menee digitoinniksi silloin, kun vanha toimintatapa siirretään sellaisenaan digitaaliseen muotoon. Digitalisaatio taas tarkoittaa oman toiminnan muuttamista. Siis sitä, että muutatte omaa toimintaanne, jotta saisitte hankkimastanne sovelluksesta irti maksimaalisen lisäarvon.”

“Digitalisaatio tarkoittaa oman toiminnan muuttamista.” Mari Torkko, projektipäällikkö, SC Software

“Varsinaista digitalisaatiota voidaan siis sanoa toteutettavan vasta silloin, kun prosessit mukautetaan digitaalisten välineiden tarjoamaan malliin jonkin lisäarvon, kuten paremman tehokkuuden saavuttamiseksi. Teknologinen kehitys on digitalisaation vauhdittaja – esimerkiksi sen sijaan, että asiakas lähettää sähköpostia asiakaspalveluun ja kyselee asiansa perään useaan otteeseen, verkkoasiointipalvelu mahdollistaa tietoturvallisen yhteydenpidon ja asian tilaseurannan. Näin asiakaspalvelu säästyy ylimääräiseltä kuormitukselta ja asiakkaat saavat parempaa ja nopeampaa palvelua.” 

Oman uniikkiuden harha voi aiheuttaa resurssien tuhlausta 

“Ammattiliittojen toimialalla, jossa omakin historiani on, on päädytty usein oman räätälisovelluksen kehittämiseen. Oman kokemukseni mukaan taustasyynä on usein ollut ‘uniikkiuden harha’, jossa oman toiminnan kuvitellaan olevan niin poikkeuksellista, ettei siihen sopivaa järjestelmää voi löytyä markkinoilta. Lopputuloksena on päädytty digitoimaan omaa toimintaa digitalisaation kelkkaan hyppäämisen sijaan.” 

“Saman toimialan organisaatiot toki eroavatkin prosesseiltaan enemmän tai vähemmän, mutta kysymys on lopulta siitä, onko räätälisovellusten toteutus kerta toisensa jälkeen enää järkevää tai kannattavaa. Uniikkiuden harhan vaivatessa resurssien hukkaaminen voi olla hyvinkin todennäköistä, sillä kehitysprojektit ovat rahallisesti isoja investointeja ja organisaatiota kuormittavia määrittely- ja hyväksyntätestausvaiheineen. Samaan hengenvetoon täytyy tietenkin todeta, että räätälisovellus on toki paras ratkaisu tilanteessa, jossa markkinoilta ei löydy olemassa olevaa, tarpeeseen sopivaa nykyaikaista ratkaisua.” 

Toimialakohtaiset tuotesovellukset ja strateginen kehityskumppani tuovat pöytään mahdollisuuden aitoon digitalisaatioon 

“Tuotesovelluksen hankkiessasi sitä kuuluisaa pyörää ei tarvitse turhaan keksiä uudelleen, vaan voit helposti ottaa käyttöön tarvitsemasi setin alan tyypillisiä prosesseja tukevia toimintoja. Tuotteiden hinnoittelu perustuu yleensä käyttäjämääriin, joten se skaalautuu ja soveltuu monen kokoiselle organisaatiolle, kustannusten ollen myös paremmin ennustettavia. Lisäksi tuotteet yleensä kehittyvät muutenkin, kuin vain omia taskujasi kaivamalla.” 

“Järjestelmätoimittajaksi kannattaa valita strateginen kumppani, jolla on tarpeeksi osaamista ja ymmärrystä toimialastasi.” Mari Torkko, projektipäällikkö, SC Software

“Monen organisaation IT-projekteissa painitaan edelleen puuttuvan muutoskulttuurin sekä osaamis- ja resurssivähyyden kanssa. Siksi järjestelmätoimittajaksi kannattaakin valita strateginen kumppani, jolla on tarpeeksi osaamista ja ymmärrystä toimialastasi. Tällainen kumppani pystyy tukemaan toimintanne kehitystä, eikä sinun tai organisaatiosi tarvitse itse olla alanne digitalisaation tiennäyttäjiä. Voit tällöin luottaa siihen, että kumppanin avulla olette edelläkävijöiden joukossa ja toteuttamassa oman toimialanne parhaita käytäntöjä.” 

Olisiko aika jo kypsä digitalisaatiolle ja toimialakohtaisille tuotesovelluksille?

Lue myös: Kuluttajasovellukset näyttävät mallia bisnesjärjestelmille – SC Software panostaa järjestötoimialan ratkaisujen käytettävyteen