Tuoreena äitinä SC Softwarella

Karoliina hymyilee sylissä olevalle vauvalle

Karoliina Airaksinen
QA Specialist


Toimin SC Softwarella QA Specialistina, ja tässä blogitekstissä kerron miten onnistuin nauttimaan vauva-arjesta sekä palaamaan töihin, itselleni ja perheellemme sopivalla tavalla.

Jouluna 2020 saimme mieheni kanssa parhaan mahdollisen joululahjan kun raskaustesti näytti positiivista. Reilu viikko sen jälkeen alkoikin paha raskauspahoinvointi, joka kesti monta, monta viikkoa.

Pahoinvointi lisääntyi ja jouduin toteamaan, etten suoriudu töistä. En suoriutunut edes sohvalla makaamisesta! Syytä ei tietenkään olisi tarvinnut kertoa, mutta itse valitsin kertoa esihenkilölleni syyn sairaslomalleni. Se oli todella pelottavaa niin aikaisessa vaiheessa raskautta. Esihenkilöni kuitenkin onnitteli välittömästi ja toivotti jaksamista todeten, että työt kyllä järjestyvät ja älä niistä stresssaa. Yhdessä pystyimme arvioimaan tilannetta ja keskustelemaan millaisilla järjestelyillä voisin palata töihin joustavasti. Ja kun oloni lähti paranemaan, päädyimme siihen, että palasin töihin osapäiväsairausrahalla. Sekin onnistui ilman ongelmia, työterveys palveli ja kyse oli vain paperitöistä.

Joustavien työaikojen sekä sopivien työtehtävien takia osa-aikainen järjestely oli hyvin stressitön. Onneksi pääsin lopulta palaamaan kokoaikaisesti töihin. Tämäkin onnistui vähän nopeammin joustavuuden takia – kiitos etätyön sain nukuttua päikkäreitä lounaan yhteydessä ja hommat jatkuivat sitten!

Alusta asti olimme mieheni kanssa toivoneet, että voisimme jakaa vanhempainvapaita mahdollisimman tasan, ja halusimme hyödyntää osittaista vanhempainvapaata. Tällä järjestelyllä molemmat tekevät osa-aikaisesti töitä (40-60% normaalista työajasta) ja ovat osa-aikaisesti vanhempainvapaalla. Vitsailemme usein, että työpäivät ovat lepopäiviä ja todellinen duuni on vauvan kanssa päivät kotona, vaikka se mukavaa onkin! Meidän vauvamme on ollut alusta asti hyvin sopeutuvainen, ja vuorojärjestely yöheräilyissä ja vauvan ruokahuollossa on sujunut ilman ongelmia.  Etätyömahdollisuudesta johtuen myös maidon pumppaaminen onnistuu hygieenisesti ilman erillistä säätöä.

Tällä järjestelyllä me molemmat vanhemmat saamme lapsemme kanssa aikaa ja molemmat saavat myös käydä töissä. Aloitimme osittaisen vanhempainvapaan vauvamme ollessa viisi kuukautta vanha – mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, koska neljän kuukauden kohdalla meillä oli melkoiset yöhulinat päällä!

Meidän perheellemme ratkaisu on todella toimiva ja olen todella kiitollinen, että työnantajan puolelta tällainen järjestely onnistui asenteella ’todellakin!’

Ja mikä olisikaan parempaa palautumista työpäivän aikana kun pieni tauko, jolloin halailla nauravaa vauvaa.

Karoliina Airaksinen
QA Specialist
, SC Software